Odpowiednio chlorowana woda do nawadniania zapewnia ogromny wzrost bezpieczeństwa produktu i jego trwałości.
– Zapobieganie patogenom w szklarniowych ziołach i warzywach ma kluczowe znacznie – odpowiednio chlorowana woda do nawadniania, woda do zmywania i woda oczyszczają wyposażenie zapewniają większą sprzedaż produktu i jego opłacalność – mówi Chris Myers z Regal Chlorinators. Firma mocno wierzy w stosowanie chlorowanej wody do nawadniania i ma powody, by tak się stało.
– Wiele problemów związanych z rozkładem oraz patogenem w ziołach i warzywach jest wynikiem nieskutecznego odkażania, nawadniania, zmywania i oczyszczania wody. Bakterie mogą się podwoić co 20 minut. Pojedyncza bakteria może wzrosnąć do 2 milionów w ciągu siedmiu godzin bez dezynfekcji wody. Problem jest w wodzie i chlor może go wyeliminować, a następnie usunąć przez filtrację lub też w inny sposób – wyjaśnia Myers.
– Chlor gazowy nie zwiększa poziomu pH w układzie, jednak podchloryn sodu (wybielacz) i podchloryn wapnia (granulki i tabletki) podwyższają poziom pH, a wzrost pH zmniejsza skuteczność bakteriobójczą chloru, który jest kluczowym elementem w proces dezynfekcji – dodaje.
Według niego chlor reaguje ze wszystkimi związkami organicznymi, takimi jak glony i szlam, w tym z komórkami bakteryjnymi obecnymi w wodzie. – Najskuteczniejszym i najbezpieczniejszym sposobem na chlorowanie jest dezynfekcja wody gazowym chlorem, który jest preferowaną formą chloru w tych zastosowaniach, nie tylko ze względu na udowodnioną ekonomię, ale także na elastyczność w stosunku do innych postaci. Bezpieczniejsze i bardziej niezawodne w oparciu o dane dostarczone przez American Association of Poison Control. Jedną z zalet chlorku gazowego jest to, że zawsze ma 100% siły. W przeciwieństwie do tego, podchloryny ulegają degradacji i tracą wytrzymałość. Często eliminowane są korekty w celu utrzymania stałego poziomu chloru w wodzie. Konserwacja i utrzymanie systemu podawania gazu są minimalne i jest dostarczana w wytrzymałych stalowych pojemnikach. Nie ma manipulacji ani mieszania samej substancji chemicznej w formie gazowej, a chlor gazowy jest znacznie tańszy od podchlorynów, ponieważ gazowy chlor jest czysty, nie dodaje nic do wody.