Nowy zakład produkcji biokontroli w Almerii

0
391
Bioline

Bioline Agrosciences i firma Biocolor (Hiszpania) ogłosiły powstanie nowej firmy „Bioline Iberia”, a co za tym idzie – nowy zakład produkcji biokontroli w Almerii.

Współpraca ta wzmocniła się dzięki oficjalnej inauguracji nowej „Fabryki Biomanufacturing” w El Ejido, kilka kilometrów od Almerii, w której uczestniczyli liderzy francuskiego związku spółdzielczego InVivo (zastępca przewodniczącego Jérôme Calleau i dyrektor zarządzający Thierry Blandinières) i liderzy hiszpańskich spółdzielni (Cristobal Barranco, SUCA i Manuel Galdeano, COEXPHAL).

Nowy budynek o powierzchni 4000 m2 został przekształcony w zakład produkcyjny w rekordowym czasie, niecałe 6 miesięcy. Zainstalowano kilkanaście klimatyzowanych pomieszczeń do produkcji pożytecznych owadów, a także ultranowoczesny sprzęt do pakowania. Ten projekt utworzył już 20 miejsc pracy.

Wybór El Ejido w centrum szklarni w Almerii musi być ujęty w perspektywie dzięki naszym ambicjom wzrostu i planowi strategicznemu, aby zapewnić sobie stałe miejsce na jednym z najważniejszych rynków biokontroli na świecie: Półwyspie Iberyjskim (Hiszpania, Portugalia i Maroko) – powiedział Ludwik Pokorny, dyrektor zarządzający Bioline Agrosciences. – Celem budowy tego zakładu produkcyjnego jest zaspokojenie potrzeb klientów i przybliżenie produkcji i dostawy pożytecznych owadów rolnikom i spółdzielniom użytkowników – powiedziała Maria José Pardo, dyrektor zarządzający Bioline Iberia.

Inwestycja Bioline Agrosciences w regionie jest doskonałym przykładem współpracy pomiędzy hiszpańskimi i francuskimi spółdzielniami i ma na celu zaoferowanie andaluzyjskim rolnikom najlepszych technologii biokontroli i umożliwienie im przezwyciężenia wyzwań, przed którymi stoją: oferowanie konsumentom bardziej zrównoważonej żywności przy minimalnych odpadach – powiedział Thierry Blandinières w swoim wystąpieniu.

Od listopada Bioline Iberia rozpoczęła dystrybucję roztoczy drapieżnych na rynek szklarniowy w regionie Almeria. Region ten dostarcza do 60% rynku północnoeuropejskiego warzyw.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here