W maju około 70 osób z Polski i zagranicy (Białoruś, Holandia, Niemcy, Serbia, Ukraina) wzięło udział w uroczystym otwarciu nowego laboratorium in vitro – laboratorium mikroreprodukcji roślin firmy Plantin z Krakowa.
Ta rodzinna firma należąca do rodziny Kusibab jest wyjątkowym europejskim producentem jagód – głównie borówek wysokich i jagód kamczackich – wykorzystujących metodę hodowli tkankowej.
Zaczęło się od orchidei
Plantin jest następcą farmy ogrodniczej. Tadeusz Kusibab – właściciel, wraz z żoną Ewą i córką Justyną Kusibab-Mruk, oprowadzali zwiedzających po laboratorium zbudowanym w ubiegłym roku, którego historia sięga 1978 roku i skromnych początków. Związane są one z mikroreprodukcją storczyków. Zainteresowanie tymi roślinami, które są reprodukowane tylko metodą hodowli tkankowej, doprowadziły Tadeusza Kusibaba, ówczesnego studenta Akademii Rolniczej w Krakowie, do założenia małego laboratorium w piwnicy domu rodzinnego.
Podczas tegorocznych majowych obchodów Ewa Kusibab zauważyła, że po 20 latach od rozpoczęcia „uprawy w probówkach”, kiedy firma rozwijała się i właściciele zdobyli doświadczenie (z wyjątkiem storczyków, rozmnażali gerbery, paprocie i saintpaulias), stworzyli swoje pierwsze prawdziwe laboratorium – w oddzielnym budynku, w pobliżu domu.
Po kolejnych dwudziestu latach wybudowano nowy obiekt o powierzchni 625 m2, który został oddany do użytku pod koniec 2018 roku. W tym roku laboratorium produkuje około 4-4,5 mln roślin – oprócz wymienionych na początku, są to również: rododendrony, azalie, kalmie, jeżyny, maliny, boysenberries, amelanchiery, śliwki (wolne od wirusów), rokitniki, agrest, porzeczki i żurawiny. Według Tadeusza Kusibaba w asortymencie laboratoryjnym znajduje się 300-400 taksonów roślin. Dodał, że ciągle wprowadzane są nowe produkty, ale niektóre kultury, dla których nie ma wystarczającego popytu, również są odrzucane (tak było w przypadku odmian owoców pospolitych dereń lub piwonii). Mimo że głównie rozmnażają jagody borówki wysokiej, właściciele promują głównie jagody kamczackie (Lonicera caerulea var. Kamtschatica) – nowoczesne odmiany o dużych, smacznych owocach, których korzyści zdrowotne są ważną zaletą rośliny.
Synergia biznesowa
Wokół oddziału firmy Pantin w Muniakowicach znajdują się również dwa inne gospodarstwa należące do córek Ewy i Tadeusza Kusibabów i ich zięciów, produkujące również rośliny szkółkarskie dla sadu i roślin ozdobnych – Gospodarstwo Ogrodnicze Aleksandra Kusibab-Wyka i Marcin Wyka i Gospodarstwo Ogrodnicze Waganowice Paulina Kusibab-Popowicz i Mirosław Popowicz. Wszystkie trzy firmy współpracują ze sobą i uzupełniają się (oferują zakłady różnej wielkości), budując wspólną markę.