Imponujący postęp w rozwoju rolnictwa hi-tech w Wietnamie

0
461
Rolnictwo w Wietnamie

Po dwóch latach realizacji zaawansowanego technologicznie projektu, w Wietnamie zanotowano imponujący postęp w rozwoju rolnictwa.

Prowincja Kon Tum pokazuje, że ​​rozwój rolnictwa zaawansowanego technologicznie jest ważnym rozwiązaniem, promującym restrukturyzację modelu wzrostu rolnictwa. Wraz z utworzeniem nowoczesnego obszaru rolniczego Mang Den w dzielnicy Kon Plong, w regionie powstało pięć zaawansowanych technologicznie obszarów rolniczych.

Aby stworzyć przełom w rozwoju rolnictwa hi-tech, prowincja Kon Tum sprowadziła do rozmnażania niektóre odmiany kwiatów z innych miejscowości, w tym lilię, stokrotki i gerbery; zastosowano systemy tryskaczowe do małych i średnich domów kratowych w oddziałach Truong Chinh, Thang Loi, Nguyen Trai i Thong Nhat, a także wdrożono osiem zaawansowanych technologicznie modeli do uprawy kwiatów w oddziałach Thang Loi, Truong Chinh i Thong Nhat. Prowincja badała również, aby stopniowo importować niektóre wysokowydajne i dobrej jakości odmiany ryżu, takie jak HT1, RVT i BC15.

Wiele nowoczesnych projektów

Stosując zaawansowaną technologię do produkcji trzciny cukrowej, firma Kon Tum Sugar Joint Stock wdrożyła zaawansowany technologicznie model produkcji trzciny cukrowej, o powierzchni 10 ha w gminie Ia Chim, stosując ekonomiczną technologię nawadniania. Obecnie firma buduje zaawansowany technologicznie projekt pola trzciny cukrowej na dużą skalę. Ponadto miejscowości aktywnie przekazywały miejscowej ludności postępy naukowe i techniczne w uprawie roślin leczniczych, drzew owocowych, roślin przemysłowych i innych upraw rocznych. Zastosowania hi-tech, związane z bezpieczeństwem żywności, higieną i identyfikowalnością, przyczyniły się do poprawy wartości dodanej produktów, zgodnie z projektem „Restrukturyzacja sektora rolnego, w kierunku zwiększenia wartości dodanej i zrównoważonego rozwoju”.

Do tej pory prowincja Kon Tum przyciągnęła 61 nowoczesnych projektów inwestycyjnych w rolnictwie w dzielnicy Kon Plong i dwa projekty w dystrykcie Dak Ha, o łącznej wartości zarejestrowanego kapitału ponad 4 400 mld VND. Projekty te przyjęły i zastosowały standardy bezpieczeństwa żywności, VietGap i produkcji ekologicznej do 118 ha warzyw i 200 ha drzew owocowych. Jakość produktu jest wysoko ceniona przez profesjonalistów i konsumentów i preferowana przez rynek. Niektóre produkty są dostarczane do supermarketów i restauracji w Hanoi i Ho Chi Minh City, po stosunkowo stabilnych cenach. Ponadto niektóre projekty zainwestowały w rozwój kwiatów na Księżycowy Nowy Rok i niektóre rośliny lecznicze, takie jak żeń-szeń, morinda officinalis i anoectochilus setaceus.

Znaczące postępy

Tran Van Chuong, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, powiedział, że po dwóch latach realizacji zaawansowanego technologicznie projektu rolnictwa, sektor rolny prowincji Kon Tum poczynił znaczące postępy i osiągnął bardzo zachęcające wyniki. Zaawansowany technologicznie obszar rolnictwa Mang Den opracował i wdrożył nowoczesne modele rolnictwa, w celu badania i selekcji gatunków i odmian oraz uzyskania najlepszych procesów produkcyjnych do przeniesienia do organizacji i osób indywidualnych, na przykład australijskiego i holenderskiego modelu sadzenia pomidorów (350 metrów kwadratowych) , japońskiej truskawki (300 metrów kwadratowych), ogórków i papryki (1000 metrów kwadratowych), także anoectochilus setaceus (100 000 roślin) oraz żeń-szenia (50 000 roślin).

Ponadto prowincja Kon Tum zbudowała i rozwinęła marki dla niektórych konkurencyjnych produktów na rynku: kwiaty umiarkowane, jesiotr różany i Mang Den, ekologiczną produkcję owoców i warzyw w dzielnicy Kon Plong oraz produkcję czerwonego ryżu w standardzie VietGAP w gminie Mang But . – Transformacja produkcji hi-tech pomogła zwiększyć produktywność, jakość i wartość produktów rolnych. Wstępne wyniki pokazują, że koszty pracy zostały zmniejszone, wydajność upraw wzrosła o 10-20%, a jakość produktu została poprawiona. Do tej pory Kon Tum wyprodukował wiele ekologicznych warzyw, owoców i kawy spełniających standardy 4C i UTZ, aby eksportować je do innych krajów – powiedział Van Chuong.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here