Bukiety ślubne można tworzyć przy pomocy różnych technik. Jedną z nich jest gąbka florystyczna, dzięki której rośliny dłużej zachowują świeżość.
W gąbce florystycznej uformowanej w kształcie mikrofonu, czyli plastikowym rożku z gąbką, zabezpieczonej kratką z plastiku, powstaje kompozycja z wbitymi kwiatami ciętymi oraz zielenią.
Należy zadbać, aby gąbka była odpowiednio nasączona wodą, co zabezpiecza roślinom dostęp do wody. Gąbka ma właściwości konserwujące, dzięki czemu zamieszczone w niej łodygi nie gniją. Sztywność oraz podatność na wbijanie pozwala na zachowanie pożądanego położenia w gąbce. Krótkie kwiaty montuje się łatwo, jednak w przypadku użycia długich pędów, należy je nawinąć na druty w taki sposób, aby kawałki wystawały poza końcówki tych pędów. Później trzeba wbić rośliny w gąbkę, aby druty przeszły na wylot. Łodygi w ten sposób powinny utrzymywać swoje położenie.
Końcówki drutów, które wystają z drugiej strony gąbki, trzeba wygiąć i również wbić je w gąbkę, ewentualnie do tego przyciąć, jeśli są zbyt długie. Taka technika powinna pozwolić na zapewnienie roślinom stałego dostępu do wody, z jednoczesnym stałym umiejscowieniem w wiązance. Wszystkie elementy wiązanki muszą być odpowiednio głęboko, aby nie wypadły (jednak z drugiej strony też nie za mocno, ponieważ mogą przez to powstać dziury w gąbce, co kolejno może doprowadzić do jej kruszenia się). Przy dużej ilości roślin, czy innych dodatków, można wspomóc się klejem do kwiatów.
Bukiety w gąbce florystycznej są szybkie w przygotowaniu i można je stworzyć na wiele godzin przed ślubem, co ułatwia zadanie kwiaciarni przy wielu zamówieniach. Rączkę wiązanki stanowi uchwyt z plastiku, który zaleca się owinąć wstążką, albo jakimś innym materiałem, pasującym do całości. W gąbce florystycznej powstaje również wiele kompozycji jako dekoracja samochodu, kościoła, czy sali weselnej. Technika ta ma kolejną zaletę – wiązanki można tworzyć zdecydowanie wcześniej i w innym miejscu, aniżeli planowana jest uroczystość. Ponadto kwiaty dzięki dostępowi do wody zachowują świeżość znacznie dłużej.