Błędy mogą mieć wpływ na produkcję Garden Mums

0
643
Garden mums

Rośliny z grupy Garden Mums są jednymi z najpopularniejszych letnich i jesiennych plonów. Błędy hodowców mogą mieć jednak wpływ na produkcję.

Pomimo fachowo opracowanych harmonogramów produkcji oraz kart technicznych od specjalistycznych propagatorów, ta pozornie prosta uprawa może nadal zakłócać działania wielu hodowców.

Zastosowanie stałej płynnej paszy (CLF) do produkcji często ma kluczowe znaczenie dla produkcji wysokiej jakości matek ogrodowych. Aby upewnić się, że potrzeby płodności plonów mamy wyraźnie spełnione, hodowca musi upewnić się, że ich wtryskiwacz nawozu działa prawidłowo. Po gorączkowym sezonie sadzenia roślin ściółkowych, niewielu plantatorów znajduje czas na ocenę działania wtryskiwacza nawozu, aby zapewnić jego dokładność przed sadzeniem rośliny ogrodniczej. Niestety, ponad 75% wtryskiwaczy nawozów, które nie działa prawidłowo. Często wadliwie działający wtryskiwacz nawozu może prowadzić do niższych wskaźników wtrysku kwasu lub nawozu, co prowadzi do problemów z pH składników odżywczych i mediów.

Mamy ogrodowe są uważane za ciężkie do „karmienia”, więc hodowcy zazwyczaj wykorzystują stałą szybkość podawania cieczy w ilości 250-300 ppm azotu do swoich upraw. Jeśli wtryskiwacz nawozu nie działa prawidłowo i wstrzykuje zbyt mało azotu, uprawa Garden Mums może przedwcześnie przenieść się ze stanu wegetatywnego do stanu reprodukcyjnego, co spowoduje rozwój pąków koronowych.

Mamusie ogrodowe są zazwyczaj hodowane w mieszance bezglebowej o zakresie pH 5,8 do 6,4. W obszarach, w których zasadowość wody i pH są wysokie, hodowcy mogą być zmuszeni do wstrzykiwania kwasu w wodę do nawadniania, aby obniżyć zarówno pH, jak i poziom zasadowości.

W kilku przypadkach hodowcy kontynuowali nawożenie swoich mam ogrodowych zbyt późno w cyklu produkcyjnym, co skutkowało podwyższonymi poziomami soli rozpuszczalnych w podłożach hodowlanych. Zasadniczo plantatorzy powinni zaprzestać nawożenia i zakończyć uprawę zwykłą wodą, gdy wydaje się, że pierwszy ślad koloru poprawia trwałość po zbiorach i jakość roślin. Jeśli poziomy soli rozpuszczalnych w mediach są zbyt wysokie, uprawy mogą stać się bardziej podatne na choroby, takie jak zgnilizna korzeni Pythium.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here