Drutowanie jest jedną z technik, którą powinien znać każdy florysta. Jest to niezwykle pomocne podczas pracy z roślinami, a niektóre kompozycje trudno jest wykonać bez jego pomocy. Jak drutować rośliny i po co to właściwie robić? Podpowiadamy.
Po co używa się drut florystyczny?
Z drutu florystycznego możesz skorzystać gdy:
- chcesz wzmocnić łodygę rośliny
- chcesz nadać roślinie pożądany kształt
- chcesz wydłużyć roślinę lub całkowicie zastąpić jej łodygę drutem
Rodzaje i zastosowanie drutów florystycznych
W tej chwili na rynku mamy szeroki wybór drutów. W zależności od potrzeb drut możesz otrzymać w różnych szerokościach i rodzajach. Wyróżniamy:
- ciemno żarzony
- wyrobowy
- wtykowy
- nawijany na szpuli
- aluminiowy
Zastosowanie drutu florystycznego
- drut 0,3 mm – cienkie druciki mogą służyć m.in do łączenia elementów, mocowania kwiatów i innych dodatków do kompozycji lub przymocowywania tkanin do łodyg.
- drut 0,5 mm – stosuje się do drutowania kwiatów o delikatnych łodygach np. konwalii, stokrotek i szafirków.
- drut 0,7 mm – stosuje się do drutowania kwiatów o nieco grubszych łodygach np. frezji.
- drut 0,9 mm – 1,00 mm – stosuje się do drutowania goździków i gerbery.
- drut powyżej 1,0 mm – grube druty znajdą swoje zastosowanie w konstrukcjach florystycznych i wiązankach pogrzebowych.
Sposoby drutowania kwiatów
drutowanie zewnętrzne
Polega ono na umieszczeniu drutu w dnie kwiatowym równolegle do łodygi lub zagięciu w literę U i zahaczeniu o pierwszy rozwinięty kwiat. Następnie w miarę gęsto należy okręcić drut wokół łodygi. Technika ta jest często używana np. podczas tworzenia bukietów, wieńców i wiązanek pogrzebowych.
drutowanie wewnętrzne
Polega na umiejscowienie drutu odpowiedniej długości wewnątrz łodygi. Podczas wkładania drutu wgłąb łodygi, należy trzymać ją palcami i uważać, aby drut jej nie przebił. Drut florystyczny można wprowadzić zarówno od dołu łodygi, jak i od góry na środku kwiatostanu. Drutowanie to dedykowane jest roślinom z pustą łodygą np. gerberą.
drutowanie widłowe
Polega na wygięciu drutu na pół i nałożeniu końcówki łodygi na zagiętą część drutu. Następnie należy owinąć jednym z drutów drut z łodygą rośliny, po czym otrzymamy dwa druty tej samej długości.
stworzenie łodygi
Ten sposób drutowania sprawdzi się w przypadku szyszek, cynamonu i innych dodatków kompozycji. W przypadku szyszek należy umieścić drut w ostatnim rzędzie łusek i skręcić ze sobą kilkukrotnie druty.
szynowanie
Ta metoda pozwala na wygięcie łodygi do odpowiedniego kształtu w wyznaczonym miejscu. Musisz umieścić dwa krótkie druty po zewnętrznych stronach łodygi na tej samej wysokości, tworząc pewnego rodzaju szynę. Następnie owiń szynę zieloną taśmą florystyczną, zaczynając centymetr nad i kończąc centymetr pod drutami. Ta technika stosowana jest podczas tworzenia bukietów ślubnych i okolicznościowych.
przedłużenie lub zastąpienie łodygi drutem
Polega na skróceniu łodygi do wymaganej długości, dobraniu odpowiedniego drutu i zastosowania drutowania np. widłowego. Grubość drutu należy dobrać tak, aby roślina utrzymywała się na nim pionowo. Ten sposób drutowania sprawdzi się przy różach, gipsówce, eustomie itp.