Encyklopedia kwiatów i roślin: Nasturcja

0
nasturcja

Nasturcja (Tropaeolum) to rodzaj około 80 gatunków jednorocznych i wieloletnich roślin kwiatowych, z rodziny nasturcjowatych.

Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, obejmuje kilka bardzo popularnych roślin ogrodowych.

Najczęstsze to T. majus, T. peregrinum i T. speciosum. Jednym z najtwardszych gatunków jest T. polyphyllum z Chile, którego wieloletnie korzenie mogą przetrwać zimę pod ziemią, na wysokości 3300 metrów.

Rośliny tego rodzaju mają efektowne, często intensywnie jasne kwiaty i zaokrąglone liście z ogonkami pośrodku. Jasne i wesołe nasturcje należą do najłatwiejszych do uprawy kwiatów.

Co ważne – nasturcje są jadalne. Każda część rośliny, w tym liście i kwiaty, ma smaczny, wyraźny smak. Kwiaty i liście mają orzeźwiający, pieprzny smak, a nasiona stanowią doskonały zamiennik kaparów. Zarówno kwiaty, jak i liście stanowią wspaniały dodatek do każdego letniego talerza. Tropaeolum został wprowadzony do Hiszpanii z obu Ameryk w połowie XVI wieku i był powszechnie stosowany jako składnik sałatkowy w taki sam sposób, jak w ogrodzie. Kwiaty nasturcji mogą być pomarańczowe, czerwone lub żółte.

nasturcja

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here