Jadalne kwiaty, które możesz dodać do potraw

0
Jadalne kwiaty, które możesz dodać do potraw

Kwiaty w kuchni podawane do różnego rodzaju potraw nie są już niczym szokującym. Podawane na talerzach w dobrych restauracjach, na targach, a także uwzględnione w wielu przepisach dostępnych w internecie.

Zanim zdecydujesz się na spróbowanie tego niecodziennego przysmaku, dowiedz się kilku najważniejszych rzeczy na ich temat. Istotne jest nie tylko to jakie kwiaty wybierzesz, ale również z jakiego źródła. Kwiaty sprzedawane w hurtowniach florystycznych, supermarketach i kwiaciarniach nie nadają się do spożycia z tego wzgląd, że są spryskane chemią, która zapewnia im świeży wygląd przez dłuższy czas.

Jadalne kwiaty, które możesz dodać do potrawGdzie można kupić jadalne kwiaty?

Kwiaty jadalne potrzebują specjalnych warunków do uprawy tak samo, jak w przypadku warzyw czy owoców. Mają one trafić do naszych brzuchów, dlatego nie powinniśmy jeść przypadkowo zerwanych kwiatów np. przy drodze w parku. Kwiaty stają coraz bardziej ogólnodostępne w sklepach spożywczych czy hurtowniach warzyw. Można również rozważyć mini hodowle, nawet jeśli nie posiadasz swojego własnego ogrodu. Rozwiązaniem okażą się doniczki dla roślin sezonowych.

Jak należy jeść kwiaty?

Podczas spożywania główek kwiatowych, należy unikać ich pyłu, a także dna kwiatowego. Mogą one wywołać u niektórych osób reakcje alergiczne. Działanie spożywanych kwiatów na organizm człowieka jest indywidualne, dlatego najlepiej przed zjedzeniem dużej ilości wypróbować je na sobie w mniejszych dawkach.

Jak smakują kwiaty?

Smak kwiatów jest zależny od ich rodzaju. Jest około 180 gatunków różnych kwiatów jadalnych. Dodawane do potraw i tortów podkreślają i dodają aromatyczny smak, a także niesamowite wrażenia wizualne, których nie zapewnia się na co dzień w potrawach.

Przykłady kwiatów i ich smaków:

słodkie: pierwiosnki, floksy,

kwaśne: begonie,

pikantne: nasturcje,

aromatyczne: róże, czarny bez,

gorzkie: krwawnik

Jadalne kwiaty

Wszystko, co ma znaleźć się na talerzu jako dekoracja potrawy, powinno być jadalne. Niezależnie od tego, czy to „tylko” ozdoba, której i tak nie będzie nikt jadł. Co z tego, że położymy na talerzu czy też torcie najpiękniejsza kwiatową dekorację, jeśli nie będzie można jej spróbować. Warto zatem mieć pojęcie, z których gatunków kwiatów można śmiało korzystać a jakich unikać.

Jakie kwiaty można spożywać?

Jednoroczne kwiaty jadalne:

  • nasturcja
  • rumianek
  • słonecznik
  • petunia
  • czarnuszka damasceńska
  • bazylia
  • begonia bulwiasta

Dwuletnie kwiaty jadalne:

  • dalia
  • frezja
  • mieczyk
  • rozmaryn
  • fuksja
  • pelargonia

Jadalne byliny:

  • aster
  • juka
  • tulipan
  • szafirek
  • lilia
  • piwonia
  • lawenda (krzewinka)
  • cząber
  • koniczyna
  • mięta
  • klonowiec
  • jukka

Jadalne kwiaty krzewów:

  • czarny bez
  • forsycja
  • mahonia
  • poprzeczka złota

Jadalne kwiaty drzew:

  • brzoza
  • głóg
  • lipa
  • klon
  • sosna
  • jabłoń
  • świerk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here