Żaden inny kwiat nie pasuje do kwitnącej siły maja tak bardzo, jak piwonia. Pąki są kulkami skompresowanej energii, które – gdy nadejdzie czas – otwierają się bardzo szybko i pięknie pachną.
Jednokwiatowe piwonie mają wtedy wspaniałe serce, podczas gdy odmiany podwójnie kwitnące tworzą wesołą, pełną główkę miękkich płatków.
Mogą mieć średnicę 15-18 cm i są szczególnie oferowane w kolorze białym, w różnych odcieniach różu i bordo. Kwitną w maju i czerwcu i oferują romantyczny smak nadchodzącego lata.
Pochodzenie i zasięg
Piwonia pochodzi z Chin i przybyła do Europy około 1785 roku. Zakres piwonii jest duży, istnieją setki odmian. Obok bieli, różu i bordo występują również w kolorze liliowym, łososiowo-różowym, bladożółtym i czerwonym. Kształt kwiatu może się różnić między podwójnie kwitnącym, pojedynczym kwiatkiem i ukwieconym. Wiele piwonii ma bardzo mocny słodki zapach, który sprawia, że kwiaty są jeszcze bardziej atrakcyjne. Przekształcenie pąka o średnicy około 3 cm w kwiat o średnicy ponad 15 cm jest zawsze spektakularne.
Wskazówki pielęgnacyjne dla profesjonalistów
Używając bardzo czystych wazonów lub wiader, przechowuj piwonie w chłodnych warunkach i na warstwie wody z cebulowym kwiatem. Upewnij się, że kwiaty nie są wilgotne z powodu nadmiernej wilgotności lub kondensacji spowodowanej wahaniami temperatury. To zachęci botrytis – grzyba, który szybko zmniejsza wartość dekoracyjną. W przypadku piwonii jest to często nazywane zarazą i może być widoczne przez małe brązowe plamy na kwiatach lub liściach.