Przycięta piwonia wzięła udział w badaniu rozwoju

0
piwonie

W nowym badaniu przycięta piwonia „Yang Fei Chu Yu” została zachowana odpowiednio w suchym magazynie (DS) i mokrym magazynie (WS) w temperaturze 0–4°C.

Piwonia zielna jest jednym z najważniejszych kwiatów ciętych na świecie, ale krótki naturalny kwiatostan poważnie wpływa na jej rozwój przemysłowy.

Naukowcy ustalili dwa sposoby przechowywania krótko- i długoterminowego (S-S, 3 d; L-S, 23 d). Ocenili wydajność po zbiorze; określili zmiany w skrobi, sacharozie, glukozie i fruktozie; a następnie przeanalizował ekspresję podzbioru reprezentatywnych genów, które regulują metabolizm skrobi i sacharozy za pomocą RT-qPCR.

W porównaniu z WS wyniki wskazują, że obróbka DS wykazywała znacznie wyższą jakość wazową ciętej piwonii zarówno po S-S, jak i L-SS. W przypadku S-S efekt ten powinien być spowodowany szybszym zużyciem skrobi podczas przechowywania 1-3 dni i hydrolizą sacharozy na początku okresu wazonu.

Zmianę hydrolizy skrobi można przypisać zwiększonej ekspresji PlSPS1 i PlSPS4, jak również zmniejszonej ekspresji PlSUS4, podczas gdy metabolizm sacharozy powinien być związany z indukcją ekspresji PlSUS3. Podczas S-SS PlCWIN1 może mieć pozytywny wpływ, a PlVIN1 może negatywnie wpływać na jakość wazonu poprzez dostosowanie wydajności zużycia wody. Indukowanie ekspresji PlCIN1 i PlCIN2 może również poprawić jakość kwiatów ciętych, prawdopodobnie za pośrednictwem innych dróg.

W przypadku L-SS wyższy poziom zawartości glukozy i fruktozy pod koniec okresu może być korzystniejszy w poprawie jakości wazonu. Rosnąca ekspresja PlSUS3 i zmniejszająca się ekspresja PlVIN1, jak również indukująca ekspresja trzech PlCIN mogą regulować ten proces na poziomie transkrypcyjnym.

Opierając się na tych wynikach, naukowcy zalecają, aby DS był używany do przechowywania zimnej piwonii w określonym czasie, niezależnie od czasu przechowywania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here