Oświetlenie LED i receptury światła dla szklarni, które z nim współgrają, ciągle się rozwijają. To ułatwia plantatorom dostosowanie się do różnych upraw.
Wiąże się to oczywiście również ze zmniejszeniem kosztów energii. Coraz więcej roślin uprawnych jest w stanie czerpać korzyści z rozwoju w dziedzinie oświetlenia LED, a coraz więcej producentów robi krok od HPS do LED lub hybrydowego (połączenie HPS i LED). Dzieje się tak, ponieważ pożądane jest wyższe natężenie światła, ale przy niższych kosztach energii i bez dodatkowego ciepła promieniowania.
Uprawa pod oświetleniem LED bardzo różni się od uprawy za pomocą opraw HPS. Wynika to z faktu, że bilans energetyczny podczas uprawy za pomocą diody LED różni się od równowagi podczas uprawy pod światłem HPS. HPS emituje 45% promieniowania cieplnego, podczas gdy oprawy LED wytwarzają głównie światło rosnące, emitując praktycznie żadne ciepło promieniowania. Brak promieniowania cieplnego może mieć pozytywny lub negatywny wpływ na produkcję, w zależności od uprawy. Oświetlenie LED oferuje również więcej możliwości regulacji w zakresie widma światła.
Lekkie receptury
Wielu hodowców stosujących oświetlenie LED stosuje lekki przepis składający się z czerwono-niebieskiego / niskiego błękitu. Ta lekka receptura jest w dużej mierze wybierana, ponieważ jest wysoce energooszczędna. Hodowca uzyskuje maksymalną ilość światła rosnącego od zużytej energii. Jest to szczególnie widoczne w uprawach takich jak pomidory i ogórki, gdzie celem jest wyprodukowanie jak największej liczby kilogramów.
Testowanie różnych receptur światła
Istnieją różne sposoby uzyskania pożądanej lekkiej receptury. Wybrana metoda testowania zależy od pożądanych ram czasowych. Gdy dostępny jest wystarczający czas, hodowca wybierze badania podstawowe bez światła dziennego, na przykład w komorze klimatycznej. Gdy będzie mniej czasu, rozpocznie się testowanie na miejscu.
Oba testy na miejscu i testy w komorze klimatycznej rozpoczynają się od surowego testu. Kolejnym krokiem jest zbadanie, które zmiany w fizjologii roślin zostały zrealizowane. Na podstawie tych zmian przeprowadzane są coraz bardziej specyficzne testy z dostosowaniem różnych kolorów widma światła.
Jeśli testowanie daje pożądany rezultat, rozważana jest finansowa wykonalność lekkiej receptury. Innymi słowy: plon jest porównywany z zużyciem energii i kosztem źródła światła.
Efektywne wykorzystanie oświetlenia LED
Osiągnięcie najwyższej możliwej wydajności plonu przy najniższym zużyciu energii jest silnie związane z tym, jak skutecznie plon przekształca światło rosnące. Innymi słowy: stopień, w jakim roślina skutecznie przekształca otrzymane światło w asymilaty (cukry), a tym samym w wzrost roślin lub owoców.
Punkt, w którym roślina optymalnie przekształca światło w cukry (tj. 100%), jest inny dla każdej uprawy i jest stale pod wpływem wilgotności względnej, CO2 i temperatury w szklarni. Optymalność może zatem różnić się od minuty do minuty.
Oprogramowanie Hortisense Grow Light umożliwia hodowcy monitorowanie ważnych wskaźników wydajności ze strategii uprawy, wykorzystując te informacje do regulacji ilości światła rosnącego. Hodowca może również wezwać konsultantów ds. wydajności Growlight firmy Hortilux, którzy pomagają w interpretacji rosnących danych świetlnych. Hodowca może wtedy mieć pewność, że podejmie właściwe decyzje, aby uzyskać optymalne wyniki uprawy.