Tureccy hodowcy zwiększają produkcję piwonii

0
Turecki hodowca

Tureccy hodowcy z miasta Yozgat importowali nasiona piwonii z Holandii i są zachwyceni wynikami. Efektem tego zwiększają produkcję do 100 000 sztuk rocznie.

Dwaj bracia Bulent i Murat Hoke pracowali przez wiele lat w różnych szklarniach w Holandii, aż w końcu zdecydowali się hodować piwonie w rodzinnym mieście Yozgat, które znajduje się w północnej części Turcji. Rozpoczęli proces produkcyjny 5 lat temu i co roku zwiększają obszar.

Obaj bracia mają również dodatkowe pole w innym mieście – Kirsehir, gdzie również uprawiają piwonie na powierzchni 5.000 metrów kwadratowych. Ich obszar produkcyjny w Yozgat wynosi około 12.000 metrów kwadratowych.

Grower Bulent Hoke: – Turcja corocznie importuje peonie o wartości 1,8 miliona dolarów rocznie i właśnie pokazaliśmy, że można ją uprawiać w Turcji i nie musimy importować tego produktu. Nasze produkty cieszą się dużym popytem, ​​a wiele kwiaciarni ze Stambułu i Ankary kupuje nasze piwonie – mówi. – Wiele osób było bardzo sceptycznie nastawionych do produkcji piwonii, ale udowodniliśmy, że można to zrobić z powodzeniem. Jesteśmy szczególnie zadowoleni z jakości i wydajności, a naszym celem jest ciągłe zwiększanie wielkości produkcji i redukcja importu piwonii w możliwie największym stopniu – dodaje. – Większość kwiaciarni jest zaskoczonych naszymi cenami, które stanowią połowę ceny importowanych piwonii z Holandii, dlatego czasami mają pewne obawy dotyczące jakości i żywotności wazonów, ale po zakupie naszych produktów widzą, że nasze piwonie są łatwo porównywalne pod względem jakości z importowane – kończy.

W tym roku firma zwiększy także powierzchnię chłodniczą, by stworzyć możliwości eksportu zwłaszcza na rynek rosyjski i ukraiński.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here