W Dubaju wprowadzono zakaz dodawania kwiatów i płatków róż do posiłków. Nowe rozporządzenie dla restauracji wprowadzili miejscy urzędnicy.
Arabski dziennik Emarat Al Youm podał, że zabronione jest używanie kwiatów, róż lub jego płatków jako dekoracji, czy też składników do posiłków.
Zakaz opiera się na decyzji Narodowego Komitetu ds. Bezpieczeństwa Żywności, która zakazuje stosowania naturalnych kwiatów i róż wszelkiego rodzaju z dostarczanym jedzeniem i napojami, w celu zapewnienia jakości posiłków oferowanych w Dubaju.
Wszystkie lokale gastronomiczne zostały wezwane do przestrzegania przepisów ze skutkiem natychmiastowym.
Jadalne kwiaty
Chociaż jadalne kwiaty stały się najnowszym trendem w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, stosowanie płatków róż jako dekoracji na talerzach nie jest nowe.
Kwiaty chwastów i wiele jadalnych kwiatów wykorzystywanych do jedzenia można bezpiecznie spożywać, ale aby chronić zdrowie konsumentów, punkty gastronomiczne powinny zapewniać, że kwiaty nie zawierają pestycydów. Klienci powinni również być świadomi swoich reakcji alergicznych na te kwiaty przed spożyciem – komunikuje raport wydany przez Journal of Experimental Agriculture International.
Osoby, które muszą zwracać szczególną uwagę na swoje alergie podczas przyjmowania kwiatów, to osoby cierpiące na astmę, alergie na pyłki, katar sienny i inne rodzaje alergii.