Walka z chorobami roślin w sklepach

0
924
botrytis

Walka z „nieproszonymi gośćmi” widoczna jest nie tylko w szklarniach. Trudna rywalizacja z chorobami roślin odbywa się także w sklepach.

Plantatorzy szklarni pracują niestrudzenie każdego roku przy produkcji wysokiej jakości roślin do sprzedaży. Spośród wszystkich różnych czynników związanych z uprawą roślin rabatowych, zarządzanie szkodnikami i chorobami jest jednym z najważniejszych. Chociaż monitorowanie szkodników i chorób oraz podejmowanie działań naprawczych ostatecznie kończy się szczęśliwą wysyłką dla większości hodowców kwiatów, to jest dopiero początek walki dla sprzedawców detalicznych.

Podczas szaleństwa sprzedaży detalicznej, łatwo jest przeoczyć szkodniki i patogeny. Zrozumiałe jest, że większość sprzedawców skupia się na pomocy klientom, kontroli tłumu i ładowaniu materiału roślinnego do pojazdów ludzi. Jednakże, jeśli zarządzanie szkodnikami i chorobami nie jest utrzymywane jako priorytet wśród chaosu, rośliny doskonałej jakości mogą szybko stać się nieosiągalne. Sytuacja bowiem może się szybko pogorszyć, jeśli szkodnikom i chorobom uda się uniknąć kontroli w handlu detalicznym.

Trudności w handlu

Pod wieloma względami zarządzanie szkodnikami i chorobami w placówkach handlu detalicznego może być znacznie trudniejsze, niż w hurtowniach produkcyjnych. Na przykład wiele najskuteczniejszych pestycydów, stosowanych w komercyjnych szklarniach, może mieć stosunkowo długie, ograniczone przedziały czasowe (REI). W miejscach produkcyjnych z ograniczonym ruchem pieszym, znacznie łatwiej jest działać niż w przestrzeni handlowej, gdzie klienci przychodzą przez cały dzień. Może to znacznie ograniczyć możliwości kontroli chemicznej detalisty, podczas poważnych szkodników lub ogniska choroby. Podobnie zarządzanie czynnikami kulturowymi i środowiskowymi może być trudniejsze dla detalistów. W szklarni produkcyjnej można regulować i ograniczać swobodną wilgoć w okapie roślin, poprzez dostosowanie praktyk nawadniania. Jednakże, gdy rośliny są trzymane na stojakach na zewnątrz, sprzedawcy detaliczni są zdani na wielkość opadów.

Nieograniczona wielkość opadów ma również swoje skutki. Przy niskiej temperaturze i sporej wilgoci na liściach obecne są zarodniki, w tym patogeny botrytis.

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia szkodników i zaostrzeń chorób w gotowych do sprzedaży detalicznej roślinach, detaliści powinni rozważyć:

  • Czyszczenie martwych/umierających liści i bardzo częste wydawanie kwiatów w celu zmniejszenia potencjału inokulacyjnego choroby,
  • Zwiększenie odstępu między roślinami w warunkach chłodnych i wilgotnych i/lub w warunkach wysokiej wilgotności,
  • Opracowanie listy „miękkich” substancji chemicznych i kontroli biologicznych, które można wdrożyć profilaktycznie lub za pomocą krótkiego REI (4-8 godzin), w celu wykrywania szkodników i patogenów,
  • Tworzenie obszaru kwarantanny z dala od głównych powierzchni handlowych, gdzie można stosować silniejsze substancje chemiczne, bez konieczności zamykania głównego szlaku handlowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here