Wpływ elementów i barw w kompozycji

0
Kwiaciarnia

Znajomość różnych technik kompozycji bukietów kwiatowych jest tylko kawałkiem drogi do sukcesu. Warto również znać oddziaływania poszczególnych elementów na siebie.

To oczywiste, że każdy element kompozycji wzajemnie na siebie wpływa, co z kolei zmienia wyobrażenia odbiorcy. Struktura, forma, czy barwa może działać na siebie jako wzmocnienie lub osłabienie, stąd floryści muszą świadomie dobierać materiały do kompozycji kwiatowych. Jakie formy i barwy są dobierane wedle ich znaczenia?

Wpływ form kompozycji kwiatowych

  • forma trójkąta – rozwijająca i poruszona struktura + kolor żółty i inne jasne barwy tworzą wrażenie dążenia, rozwijania się i ruchu,
  • forma koła jest zamknięta, spokojna i skoncentrowana, w połączeniu z kolorem niebieskim lub pochodnymi, ciemnymi barwami, sprawia wrażenie spokoju i koncentracji,
  • forma prostokąta jest pewna i podtrzymująca. Dodając jeszcze wzmacniające kolory, typu czerwony, ciemny brąz, szary i czarny, sprawia wrażenie siły i mocy.

Również struktury mogą oddziaływać korzystnie, jeśli odpowiednio dobierze się kolory, co pozwoli na wzmocnienie lub osłabienie danego elementu, właśnie dzięki wybranej barwie.

Struktury budowy kompozycji kwiatowych

struktura jedwabna – przy czystych barwach zostaje podkreślona, przy jasnych, pastelowych osiągnie stan subtelności, z kolei barwy szare i ciemne osłabiają koncepcję,
struktura porcelanowa najlepiej przyjmuje biel i barwy pastelowe (efekt czystości oraz szlachetności), natomiast ciemne barwy osłabiają,
struktura rustykalna dobrze jest podkreślona przy użyciu ciemnych barw, daje to efekt krzepkości i surowości, z kolei jasne i czyste odcienie odejmują moc elementom,
struktura flauszowa zyskuje efekt wełnistości przy użyciu szarych i brązowych barw, natomiast osłabia ją obecność czystych kolorów, w tym zieleni czy błękitu,
struktura metaliczna daje efekt siły i stabilności, szczególnie przy kolorach metalicznych (np. czerwonym, niebieskim), osłabiają ją zaś biel i kolory pastelowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here