Lawenda (Lavandula) to rodzaj około 50 gatunków roślin kwiatowych z rodziny jasnotowatych. Ma wiele jadalnych i aromatycznych zastosowań.
Występuje od Wysp Zielonego Przylądka i Wysp Kanaryjskich, poprzez Europę, północną i wschodnią Afrykę, Morze Śródziemne, południowo-zachodnią Azję, Chiny, po południowo – wschodnie Indie.
Wielu członków rodzaju jest intensywnie uprawianych w klimacie umiarkowanym, jako rośliny ozdobne do użytku w ogrodzie i krajobrazie, do stosowania jako zioła kulinarne, a także komercyjnie do ekstrakcji olejków eterycznych.
Najczęściej uprawiany gatunek to Lavandula angustifoliaa. Lawenda to dobrze znana i pachnąca roślina o szarozielonych liściach, pionowych kwiatostanach i zwartej formie krzewu. W ogrodzie lawenda jest doskonałą rośliną towarzyszącą dla prawie wszystkiego, od róż po kapustę.
Kształt liścia jest zróżnicowany w zależności od rodzaju. Są proste u niektórych powszechnie uprawianych gatunków; u innych gatunków są pierzasto uzębione lub pierzaste, czasem wielokrotnie pierzaste i rozcięte. Pokryte są cienkimi włoskami, które zwykle zawierają olejki eteryczne.
Niektóre gatunki wytwarzają kolorowe przylistki przy wierzchołkach. Kwiaty mogą mieć fioletowe, niebieskie, przy dzikich gatunkach liliowe, czarno-fioletowe, albo żółte.
To ceniona roślina, za zapach, właściwości lecznicze i piękny kolor na całym świecie. Przyciąga również „zapylacze” do ogrodu.
Zapach olejku lawendowego służy do uspokojenia i wywołania snu. Jego pierwsze udokumentowane użycie zostało zastosowane przez Rzymian w 77 rne, do odstraszania owadów i łagodzenia ukąszeń owadów. Kwiaty lawendy są nie tylko piękne i aromatyczne, ale również jadalne. Można je stosować surowo w sałatkach, dodawać do zup i gulaszów, stosować jako przyprawę, upiec w ciasteczkach i zaparzyć na herbatę.
- Nazwa botaniczna: Lavandula
- Nazwa zwyczajowa: lawenda
- Rodzaj rośliny: Krótkotrwałe byliny zielne
- Dojrzały rozmiar: ok 50-60 cm wysokości i szerokości
- Ekspozycja na słońce: pełne słońce
- Rodzaj gleby: Dobrze przepuszczalna gleba
- PH gleby: od 6,7 do 7,3
- Czas kwitnienia: od późnej wiosny do wczesnego lata
- Kolor kwiatów: fioletowy, fioletowo-niebieski, różowy, jasnoróżowy, biały i żółty
- Strefy odporności: od 5 do 9
- Obszary rodzime: Europa, Afryka Wschodnia, Azja Południowo-Zachodnia, Indie Południowo-Wschodnie, Morze Śródziemne