Mak polny (Papaver rhoeas), znany również jako Mak Flandrii, czy mak kukurydziany, jest odpornym, jednorocznym kwiatem o żywych kolorach – czerwonych, różowych lub białych.
Kwiaty wznoszą się ponad koronkowe liście, na łodygach osiągających wysokość 60 cm i więcej w okresie dojrzałości.
Uprawa maków
Należy sadzić bezpośrednio na wierzchu gleby uprawnej. W łagodnym klimacie sadzić nasiona późną jesienią lub wczesną wiosną, gdy temperatura gleby wynosi w przedziale 15-21°C. Maki rozwijają się w pełnym słońcu i bogatej, dobrze przepuszczalnej glebie. Jeśli gleba jest słaba, przed sadzeniem należy włączyć od 5 do 7,5 cm kompostu lub obornika.
Dokładnie nasycaj strefę korzenia, ponieważ płytkie podlewanie sprzyja systemowi korzeniowemu. Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy ręcznie podlewać wodą lub stosować system kroplowy, aby liście pozostały suche. Jeśli użyjesz zraszacza, nawadniaj go wcześnie, aby liście zdążyły wyschnąć przed wieczorem. Rozmoczona gleba i wilgotne liście narażają roślinę na gnicie i choroby grzybowe.
Na wiosnę rozłóż od 2,5 do 5 cm ściółki wokół roślin. Organiczna ściółka, taka jak rozdrobnione liście lub ścinki suchej trawy, utrzymuje korzenie w chłodzie, oszczędza wilgoć i zapobiega rozwojowi chwastów.
Zastosuj nawóz, jeśli nowo pojawiające się liście mają żółtawy wygląd. Używaj nawozu zgodnie z zaleceniami na etykiecie. Zasadniczo maki nie wymagają dodatkowego nawożenia, jeśli nawóz został włączony do gleby w czasie sadzenia.
Pod koniec sezonu usuń wszystkie nasiona, jeśli nie chcesz, żeby mak sam się zapuścił. Jeśli chcesz następnej wiosny rozwinąć maki, pozwól, aby kilka strąków pozostało na roślinach.