Ikebana to powstała w Japonii bardzo dawno temu sztuka układania kwiatów. Ta dzieli się na co najmniej kilka różnych rodzajów.
Ikebana – rodzaje
- Rikka – uznawana jest za najstarszy styl, który powstał w XVI wieku. Ten klasyczny rodzaj najpierw był widoczny przy buddyjskich świątyniach, a następne zdobił cesarskie dwory. Teraz te kompozycje mogą stanowić jako dekoracje z okazji Nowego Roku, czy też ślubu. Rikka składa się z trzech gałązek – cedru, sosny oraz cyprysu, do którego dokładane są kwiaty chryzantem, kamelii, azalii, bambusa, śliwy, wiśni, czy irysów. Podstawową formą nawet 1,5 metrowego układu jest symetria, a główną rolę pełni gałązka sosny, ustawiona pionowo.
- Seika (inaczej Shoka) – jest kolejny klasycznym style w Ikebanie, w którym głównymi elementami są róże oraz lilie, przytwierdzone do naczyń lub bambusowych rurek. Charakterystyka cechą kompozycji jest fakt, że jej wierzchołki mają tworzyć trójkąt.
- Moribana – jeden z popularniejszych rodzajów układania kwiatów, wykonywany głównie z mieczyków, chryzantem, lilli, czy gerbery. Ten styl narzuca użycie kwiatów z prostymi łodygami, z użyciem kenzanu, czyli płaskiej podstawki. Moribana – dzieląca się na cztery podkategorie (w tym pionowa, pozioma oraz kaskadowa) przede wszystkim ma ukazywać piękno otaczającej scenerii
- Heika – w tym przypadku do użycia potrzebne są wysokie naczynia – wazony, zapewniające stabilność konstrukcji. Również jest dzielona na kilka klas, a głównym elementami są chryzantemy, astry, lilie, róże, piwonie i tulipany
- Nageire – podobnie jak Heika, charakteryzuje się zastosowaniem wazonów, w kompozycjach pionowych oraz poziomych, z gałązkami nakierowanymi w trzy strony.
- Zaneika – jest dość swobodnym, awangardowym motywem, w którym wzięcie mają wysokie naczynia z kwiatami oraz gałązkami.
- Kakebana – kolejny ze współczesnych rodzajów układania kwiatów, wykorzystujący niskie naczynia, w tym talerzy i miski. Tutaj swoje zastosowanie znajdują chociażby suche liście czy gałęzie drzew owocowych.
- Jiuybana – często spotykany styl w japońskich mieszkaniach – luźny, w którym można użyć dosłownie wszystkiego, a więc prócz kwiatów czy gałęzi, także liście, szyszki, kawałki drewna, szkła itp. Kluczowym punktem jest natomiast odpowiednia widoczność naczynia.
- Inne rodzaje Ikebany: gigant, jiyuka, morimono
Zobacz również artykuł o historii i podstawowych zasadach Ikebany